INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE ȘI REGULI DE SIGURANȚĂ

Amfora Tandoors ® este un brand cunoscut din 1998.

Garantam pastrarea inaltelor calitati, a aspectului exterior impecabil ale tandoarelor si a duratei de functionare timp de multi ani, daca sunt respectate urmatoarele reguli de utilizare si depozitare:

  • Prima aprindere a tandorului trebuie realizata cat mai lin posibil, deoarece in timpul primei aprinderi apar microfisuri  prin care tandorul „respira” si cu cat prima aprindere va fi mai lina, cu atat aceste fisuri vor fi mai putin vizibile.
  • Tandorul dumneavoastra isi va pastra aspectul exterior atractiv pentru o lunga perioadă daca il incalziti intotdeauna corect la temperatura maxima, pana cand funinginea va disparea de pe peretii interiori ai tandorului.
  • Tandorul poate fi curatat de praf cu orice perie dura, dar cu atentie, incercand sa nu se deterioreze textura.
  • De-a lungul timpului, puteti „reimprospata” aspectul exterior al tandorului vopsind marginea metalică exterioara cu orice vopsea rezistenta la caldura (pana la 400 °C).
  • Se recomanda depozitarea tandoarelor fie sub un sopron, fie intr-o husa rezistenta la praf si umiditate.
  • Pe timp de iarna, la temperaturi foarte joase, fiecare aprindere trebuie sa fie la fel ca prima – cat mai lina posibil, pentru a preveni o crestere brusca a temperaturii.
  • In timp ce tandorul este aprins, procedura de incalzire a peretilor durează de la 40 la 90 de minute

Cu ajutorul Tandoarelor Amfora® puteti pregati intotdeauna o multime de feluri diferite de mancare pentru familia si prietenii dumneavoastra!

Mancarurile gatite in tandor au un gust si o aroma cu adevarat irezistibile!

Cu o utilizare adecvata si respectand anumite reguli, veti putea folosi Tandorul ceramic timp de multi ani. Inainte de a incepe, va sugeram sa va familiarizati cu cateva PRINCIPII-CHEIE, astfel incat sa puteti folosi pe deplin toate beneficiile Tandorului „Amfora”.

  • Cand utilizati Tandorul pentru prima data, ridicati temperatura in el cat mai lent posibil. Incepeti cu o cantitate mica de aschii mici si cresteti treptat volumul de lemne de foc si, in consecinta, temperatura (vedeti pentru mai multe detalii în „Instructiunile pentru prima aprindere”).
  • La prima aprindere, pot aparea fisuri de tip „fire de par” pe corpul Tandorului, iar cu cat temperatura creste mai lent, cu atat aceste fisuri vor fi mai mici si mai invizibile. Nu va faceti griji si nu va alarmati, tandorul are nevoie de ele pentru a se extinde atunci cand este incalzit. Datorita lor, tandorul „respira”. Acestea joaca rolul de „cusaturi de dilatare”, se extind atunci cand tandorul este fierbinte si sunt aproape invizibile pentru ochi atunci cand tandorul se raceste.
  • Tandorul trebuie instalat pe o suprafata plana, rezistenta la caldura mare.
  • Trebuie sa retineti ca, in timpul functionarii, FUNDUL tandorului se poate incalzi la o temperatura ridicata.
  • Atunci cand este utilizat potrivit destinatiei si in conformitate cu Cerintele de siguranta, Tandorul „Amfora” este foarte sigur si fiabil, veti fi incantati sa-l folositi multi ani.
  • Utilizatorul este responsabil pentru utilizarea in siguranta al Tandorului „Amfora” si respectarea constanta a REGULILOR DE SIGURANTA.

REGULI DE SIGURANȚĂ

Tandorul „Amfora” este folosit în viata de zi cu zi pentru a gati in aer liber – in curte, la casa de vacanta etc.

  1. Asezati Tandorul „Amfora” pe o suprafata rezistenta la caldura, intr-o pozitie strict verticala. Nu il instalati pe o suprafata inclinata, neuniforma sau cu pericol de incendiu. Nu instalati Tandorul „Amfora” pe pante, suprafete denivelate, din cauza pericolului de cadere, sau sub ramuri de copac joase, din cauza pericolului de incendiu. Nu incercati sa mutati Tandorul „Amfora” in timpul utilizării sau inainte ca acesta sa se raceasca complet!
  2. Cand aprindeti tandorul, RIDICATI INTOTDEAUNA CAPACUL mare si capacelul, deschideti cenusarul.
  3. Cand gatiti, INCHIDETI INTOTDEAUNA capacul si cenusarul.
  4. Tandorul „Amfora” este fabricat in asa fel incat acesta trebuie sa ramana inchis in timpul gatitului – numai in aceasta conditie sunt garantate absenta unei flacari deschise si uniformitatea temperaturii. Deschiderea capacului va creste flacara si temperatura, astfel incat este posibil sa nu obtineti rezultatele pe care le asteptati.
  5. In contact cu suprafete fierbinti, folositi intotdeauna manusi rezistente la caldura, produse din tesaturi naturale, nu din materiale sintetice.
  6. Pastrati lemnul de foc pentru Tandorul „Amfora” intr-un LOC USCAT. Este de preferat sa folositi lemne din soiuri fructifere sau lemne de esenta tare. Lemnul umed va arde, de asemenea, dar va fi mult mai greu de aprins si va genera mult fum.
  7. Pentru a stinge Tandorul „Amfora”, NU UTILIZATI apa – Cand ati terminat de gatit, inchideti capacul, cenusarul si capacelul, iar tandorul se va stinge singur.
  8. NU ESTE RECOMANDAT sa folositi apa sau produse chimice de uz casnic pentru a curata interiorul Tandorului „Amfora”.
  9. Tandoarele „Amfora” au o capacitate de AUTOCURATARE, cu fiecare nouă aprindere vechea funingine se arde, iar peretii devin din nou albi. Suprafata EXTERIOARA a tandorului racit, daca este necesar, poate fi curatata cu o perie rigida si bicarbonat de soda.
  10. NU UITATI NICIODATA despre probabilitatea INCENDIULUI .
  11. Nu lasati Tandorul „Amfora” APRINS si deschis, fara nesupraveghere. Acordati atentie frunzelor, placilor de lemn sau altor materiale inflamabile din vecinatatea Tandorului folosit, deoarece acestea pot provoca un incendiu dacă intră în contact cu carbuni fierbinti cazuti din cenusar sau scantei sariti.
  12. Asigurati-va obligatoriu ca acordati atentie mediului atunci cand utilizati Tandorul „Amfora” in timp liber sau vacanta, deoarece o flacara deschisa poate fi periculoasa pentru oameni si bunuri. Trebuie sa retineti ca reglementarile administratiei locale pot stabili distanta minima necesara de la un foc deschis pana la cea mai apropiata cladire sau focurile exterioare pot fi restrictionate in timpul secetei sau al pericolelor de pornire al unei incendiu.
  13. ESTE INTERZIS sa aprindeti si sa utilizati Tandorul „Amfora” intr-o incapere fara o hota rezistenta la caldura special echipata, în conformitate cu normele si reglementarile privind constructia si prevenirea incendiilor.
  1. RETINETI ca, pe vreme cu vant, flacara, atunci cand aprindeti tandorul, poate atinge o iniltime de pana la 1 metru.
  1. Amintiti-va ca lichidul pentru aprindere trebuie utilizat cu cea mai mare precautie – sticla poate lua foc in mainile dvs.
  1. Pastrati copiii, persoanele fara discernamant si animalele de companie departe de tandorul care functioneaza.
  1. Aveti INTOTDEAUNA grija atunci cand atingeti partile metalice ale tandorului incalzit la maximum – manerele, zăvor, precum si atunci cand scoateti suprafetele de prajire incalzite din tandor: gratare , etajere pentru gatit, tepuse pentru frigarui si pietre de copt. Pentru a evita arsurile, folosiți manusi de protectie si unelte speciale.
  1. Aveti grija sa nu asezati obiecte incalzite pe sau langa suprafete inflamabile.